070 665 02 72 kontakt@hiltibjjvasteras.se Ängsgärdsgatan 9, 721 30 Västerås

BRASILIANSK JIU-JITSU - VAD ÄR DET?

Brasiliansk Jiu-Jitsu (BJJ) består till största delen av markkamp, det vill säga brottning med lås och strypningar, men det inkluderar även stående nedtagningar. Inga slag eller sparkar är tillåtna, även om BJJ effektivt kan användas i kombination med dessa, och så även görs i MMA.

 

VAD GÅR DET UT PÅ?

Syftet är att få motståndaren att ge upp. Det gör man genom ett ledlås eller en strypning som ofta kommer sig utav en fördelaktig position där man kontrollerar motståndaren. När man hamnar i ett underläge jobbar man mot att komma till en kontrollposition. BJJ brukar liknas vid en form av kroppslig schack då det finns motdrag till alla utförbara attacker och de som gillar att lösa problem brukar gilla just den delen av den mentala aspekten.

 

ATT UTVECKLAS I BJJ

Förutom att vara en mycket effektiv kampsport och självförsvarsmetod, är BJJ en konst som är extremt svår att behärska, och det tar lång tid att utveckla sina fysiska och mentala färdigheter och processen kan stundtals vara riktigt tuff. Men belöningen för den stundtals hårda träningen är stor och utövarnas fysiska och psykiska utveckling förbättras avsevärt. Det finns nog få former av träning som kan utveckla just en persons mentala förmågor som kampsport kan. Den största lärdomen för många är att lära sig konsten att vara lugn under stress, vilket är en av de mest kännetecknande aspekterna för BJJ och som i vardagen har en central del i att hjälpa utövaren att kontrollera sina känslor som rädsla, ilska och ångest.

 

STYRKA, KONDITION OCH SMIDIGHET

Det finns som sagt en lång, lång rad hälsofördelar du kan förvänta dig genom att träna BJJ. På den fysiska sidan är kanske den mer självklara en förbättrad styrka. Då det finns motståndare som vill utföra ett ledlås handlar det många gånger om att hålla emot muskulärt under ganska långa perioder vilket utvecklar den isometriska styrkan. Samtidigt krävs det att du ska kunna röra sig extremt explosivt när det behövs och även vara rörlig för att kunna förflytta dig i situationer där det inte ges så mycket utrymme.

Nästan varje pass innehåller någon form av konditions-, och styrkedel.

Tålamod brukar vara en av de punkter som de flesta känner att de utvecklats genom att träna BJJ. Dels inser de som utövat sporten ett tag att för att behärska den här sporten till fullo krävs det mer än en livstid och det går helt enkelt inte att bli klar i sin egen utveckling. Det utvecklas ständigt nya tekniker och mottekniker samt att det alltid finns mer att göra med sig själv – både mentalt och fysiskt. Det kräver att man lägger sitt ego åt sidan och fokuserar till fullo på sin egen förbättring och tillväxt – vilket ju inte är en enkel uppgift!

HOS OSS KOMMER DU

HILTI BJJ VÄSTERÅS FILOSOFI

BYGG FRÅN GRUNDEN

Ta dig tiden att lära dig de grunderna i BJJ! En bra förståelse för de grundläggande rörelserna och dess mekanik innebär i det långa loppet en snabbare utveckling då du kommer känna igen många av grundrörelserna i andra tekniker senare. Försök inte att specialisera dig på något i början utan försök att lära dig allt ungefär lika bra, detta kommer göra det mycket lättare för dig i längden.

 

FOKUS

Fokusera mer på VAR du vill komma än HUR du ska komma dit. Men tänk på dina positioner och vad som sker. Det finns ingen anledning att sätta sig i svårare situationer än nödvändigt. Exempelvis om du har som mål att ta dig förbi motståndarens ben bör du ju inte gå in i personens guard frivilligt enbart för att just ta sig förbi den, det försvårar bara vägen fram för dig själv.

 

INGEN PRESTIGE

Backa inte ur obekanta situationer hela tiden, i värsta fall blir du svept eller får klappa, men du kommer lära dig mycket fortare ju fler obekanta situationer du försätter dig i.

 

AGGRESSIVITET

Försök att ha ett aggressivt tankesätt UTAN att för den skull muskla och ta i 120 %. Detta handlar mer om att få dina grepp innan motståndaren får sina, att du ska vara först och attackera istället för att reagera, att du ska bestämma vad som sker, inte motståndaren.

 

OM DU MISSLYCKAS NIO GÅNGER, FÖRSÖK EN TIONDE GÅNG

BJJ är en svår sport och handlar lika mycket om mental inställning som de fysiska rörelserna.

BJJ FÖR BARN

SMIDIG OCH STARK

Att röra på sig är bland det viktigaste vi kan göra. Det gäller oss alla oavsett om vi är vuxna eller barn. Genom att träna BJJ får barnen träna rörlighet, explosivitet, uthållighet och styrka för att bidra till att hålla sig starka och hälsosamma genom uppväxten.

 

SJÄLVSÄKERHET

Då självförsvarsaspekten är viktig i BJJ och det som sagt är en kampsport som syftar till att förbättra både individens mentala och fysiska förmåga kombinerar vi specifik teknikträning med gymnastiska och styrkeutvecklande övningar. Det kan vara till speciellt bra hjälp för barn. Samt att BJJ även kan hjälpa dem i utvecklingen mot självsäkra och mentalt starkare individer.

 

RESPEKT OCH TÅLAMOD

Vad vi än må tycka om det är det idag ett faktum att många barn dagligen måste hantera mobbning och utanförskap. Eftersom BJJ är utformat just för att arbeta mot ett aktivt motstånd, även när motståndet är större och starkare, passar den också väl för ett barns självförsvar. BJJ-träning hjälper ett barn att utveckla självdisciplin och självinsikt. Genom att kontinuerligt träna BJJ lär sig barnen också att respektera inte bara sin motståndare utan sina medmänniskor i allmänhet. Det är viktigt för oss att alla som tränar på Hilti BJJ Västerås – barn som vuxna – att lära oss behandla alla medmänniskor med respekt och tålamod. BJJ är ett extremt spännande, roligt, nyttigt och belönande sätt för barn och ungdomar att hålla sig i riktigt bra form samtidigt som man spenderar tid med vänner samt lär sig en färdighet som kommer att förbättra livet i så många aspekter.

DET ÄR ALDRIG FÖR TIDIGT ATT BÖRJA!

Loading...